Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλήρες και συγκροτημένο πρόγραμμα για την έξοδό μας από την κρίση και όσοι πιστεύουν το αντίθετο δεν έλαβαν τον κόπο να ασχοληθούν με αυτό.
Βέβαια δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί το όλο πρόγραμμά του, αλλά σημαντικό μέρος έχει ανακοινωθεί, από το οποίο μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του
για να κρίνει αν μπορεί ή όχι να μας βγάλει από την κρίση.
Θα περιορισθώ μόνο σε όσα τμήματα του προγράμματός του, που έχουν επισήμως ανακοινωθεί είτε από τα στελέχη του, είτε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
Συγκεκριμένα :
Πρίν από ένα μήνα σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, εν όψει του συνεδρίου, μία συνιστώσα  του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μέρος του προγράμματος με τίτλο <<Θέσεις της κεντρικής επιτροπής>> οι οποίες θέσεις, που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις, αναδημοσιεύτηκαν στην 2η σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 19.6.2013. και έχουν ως εξής:
1. Για την αναμόρφωση του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.
<<.Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους στρατιώτες και τους κατώτερους αξιωματικούς. Οι εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές στρατιωτών και κατωτέρων αξιωματικών, πρέπει να αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν την μονάδα.  Εκλογή και δικαίωμα ανάκλησης όλων των αξιωματικών από τους στρατιώτες. Αμοιβή όλων των αξιωματικών με τον μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη και αύξηση του μισθού του φαντάρου στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. Πλαισίωση του στρατού από στρατιωτικά αποσπάσματα των εργατικών οργανώσεων που θα εκπαιδευτούν στα στρατόπεδα με έξοδα του Κράτους.
Όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας προτείνονται:
Κατάργηση όλων των ειδικών δυνάμεων καταστολής και αστυνόμευσης των αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Απαγόρευση της παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους στους οποίους διεξάγεται πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και επέκταση του ασύλου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους. Κατάργηση κάθε αυτοδιοίκητου των σωμάτων ασφαλείας 
Υπαγωγή τους στον έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του λαού και της νεολαίας και μετατροπή τους σε πολιτοφύλακες, με εκ περιτροπή συμμετοχή σε αυτές μελών των μαζικών εργατικών οργανώσεων και της νεολαίας>>
2. Για την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης.  
<<Αμοιβές Δικαστών στο ύψος ενός ειδικευμένου εργάτη, καθώς και εκλογή των δικαστών απευθείας από τον λαό. Εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικής λαϊκής επιμόρφωσης πάνω σε ένα αναμορφωμένο και εκσυγχρονισμένο Δίκαιο σύμφωνα με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.
3. Αλλά και σε προτάσεις προχώρησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας οι οποίες δημοσιεύθηκαν και στην ΕΣΤΙΑ της  6.7.2013, οι οποίες έχουν ως εξής:.
1. θεσμικού χαρακτήρα.
<< Η συνταγματική αλλαγή θα είναι για μας όχι μία διαδικασία συνταγματολόγων, πολιτικών και ειδικών, αλλά μια διαδικασία  που θα γίνει εκ των κάτω, με τη συμμετοχή, την επικύρωση και την διαρκή επιβεβαίωση των πολιτών.
Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα με ένα ορισμένο αριθμό υπογραφών να καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, να αποπέμπουν νόμους, να επιβάλλουν δημοψηφίσματα για κοινωνικά ζητήματα. 
2. Για την Δημόσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση
<<Κατάργηση του Καλλικράτη΄. Με την καθιέρωση της δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και τη θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα  με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα . Και την καθιέρωση της ανακλητικότητας για όλους τους αιρετούς Βουλευτές ,Δημάρχους κ.λ.π κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.>>
Αυτά τα λίγα πρεσβεύει ο Σύριζα  που μας θυμίζουν παλαιότερες ξεπερασμένες εποχές , αλλά για το οικονομικό του πρόγραμμα και πώς θα μας βγάλει από την κρίση μιλάει με ακατάληπτα μισόλογα, για να ψαρεύει ψήφους σε θολά νερά

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.