Εισήγηση Αριστ. Τσιπλάκου
Αγαπητοί συνάδελφοι
Το θέμα της Θράκης που αποτελεί και θέμα ψηφίσματος είναι πολύ σοβαρό. Αφήσαμε το Τουρκικό προξενείο  της Κομοτηνής, χάριν της ανύπαρκτης Ελληνοτουρκικής φιλίας που μόνο από την πλευράς μας τηρείται,  σχεδόν ανενόχλητο στην απαράδεκτο και οργανωμένη δράση του, με στόχο την Τουρκοποίηση της Θράκης. Δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο να αναφερθώ σε όλες τις ενέργειες του Τουρκικού προξενείου, αλλά θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μερικές για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.  
Πρό ολίγων ημερών έλαβα μία επιστολή που μου έστειλε ένας δάσκαλος από την Θράκη και το οποίο ουσιαστικά είχε αποδέκτη την Ένωσή μας, το οποίο  άρχιζε με την φράση <<κραυγή απελπισίας>> από ένα Έλληνα της Θράκης ελπίζοντας να βρεί ανταπόκριση από τους τ. Βουλευτές γιατί όλα τα μέχρι τότε διαβήματά του προς τους αρμοδίους δεν βρήκαν καμιά ανταπόκριση. Ακούστε λοιπόν μερικές μόνο από τις δραστηριότητες του προξενείου.
Το προξενείο με την απρόσκοπτο χρηματοδότηση της Τουρκίας.
1.   Δίδει επίδομα ανεργίας σε ανέργους άνω των 12 μηνών όταν διακόπτεται το επίδομα του ΟΑΕΔ.
2.   Επίδομα διδάκτρων σε οικογένειες για τα παιδιά που φοιτούν σε τούρκικα ιεροδιδασκαλεία τα περίφημα καρά-κουρσάν, και όχι σε Ελληνικά σχολεία.
3.   Επίδομα 500 ευρώ σε όσους παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα κορανίου από ψευτοιμάδες που ο μισθός τους πληρώνεται από το προξενείο.
4.   Επίδομα 500 ευρώ σε όσα κορίτσια φορούν μαντήλες ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.
5.   Παραμονές πρόσφατων εκλογών έδωσε έκτακτη επιχορήγηση στους Ρομά με αποτέλεσμα περίπου 20.000 Pομά να ψηφίσουν το αυτόνομο κόμμα DEB.
Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι υπό την εποπτεία του προξενείου, η μεγαλύτερη τράπεζα Ζιράατ στο κέντρο της Κομοτηνής, χορηγεί αφειδώς δάνεια σε επιλεγμένους τουρκογενείς με πολύ χαμηλό επιτόκιο, για να  αγοράζουν τα σπίτια μόνο των Ελλήνων σε διπλάσια της πραγματικής τιμής και οι Έλληνες πωλητές αγοράζουν διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και μετακομίζουν μαζί με τις οικογένειές τους. για να ξεκινήσουν καινούργιες δραστηριότητες με τα υπόλοιπα των χρημάτων που απέκτησαν. Φανταστείτε την μελλοντική σύνθεση του πληθυσμού της Θράκης, αν συνεχισθεί αυτή κατάσταση με την υπογεννητικότητα των Ελλήνων και την αντίστοιχη πολυγεννητικότητα των Τούρκων.
Οι σκοποί της τράπεζας αυτής διαφαίνονται ξεκάθαρα από την απαράδεκτη και προκλητική για τη χώρα μας ενέργεια, που σημειώθηκε με την πρόσκληση εγκαινίων που εστάλη από την τράπεζα, η οποία κάνει αναφορά στην πόλη που θα φιλοξενήσει το υποκατάστημα όχι με την ελληνική επίσημη ονομασία της αλλά με την τουρκική ονομασία “Γκιουμουλτζίνα”, που ίσχυε επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μάλιστα οι επικεφαλής της τράπεζας στις προσκλήσεις τους αγνόησαν την ελληνική γλώσσα και προτίμησαν να καλέσουν τους επισήμους και τον κόσμο στην αγγλική και την τουρκική γλώσσα.
Σαν αντίδραση είχαμε την χλιαρή διαμαρτυρία του περιφερειάρχη. ο οποίος επέστρεψε στην τράπεζα την πρόσκληση “ως απαράδεκτη” και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.
Δυστυχώς το Ελληνικό εμπορο βιομηχανικό επιμελητήριο της περιοχής έχει τις καταθέσεις του στην τράπεζα αυτή και όχι σε Ελληνική λόγω του δελεαστικού επιτοκίου. 
Ας δούμε όμως ποιες ήταν οι ενέργειες μέχρι τώρα όλων των δικών μας Κυβερνήσεων.
1. Το 1996 οι Πομάκοι της Θράκης, που είναι μεν Μουσουλμάνοι αλλά ήταν με το μέρος των Ελλήνων, ζήτησαν από το υπουργείο παιδείας να διδάσκονται τα παιδιά τους σε σχολεία Ελληνικά αλλά και Πομακικά για να διατηρήσουν την γλώσσα τους. Το υπουργείο δεν ικανοποίησε το αίτημά τους με την δικαιολογία ότι τα Πομακικά δεν μπορούν να διδάσκονται γιατί δεν υπάρχει Πομακική γραφή. Τότε ένας πατριώτης δάσκαλος, Ο Πέτρος Θεοχαρίδης, με την χορηγία Ελληνικής Τεχνικής εταιρίας δημιούργησε Πομακικό αλφάβητο, γραμματική και λεξικά στις δύο γλώσσες. Το υπουργείο όμως, παρά το γεγονός ότι επιβράβευσε την προσπάθεια αυτή σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο <μεγάλη Βρετανία>, διέθεσε 3 εκατομμύρια για την εκπαίδευση των Πομακοπαίδων σε Ελληνικά και Τουρκικά. Το Προξενείο δεν έχασε την ευκαιρία και έκανε σχολεία να διδάσκονται Πομακικά και Τουρκικά με αποτέλεσμα   τα Πομακόπουλα να εμποτισθούν με τα Τουρκικά ιδεώδη.
2. Με τον Καλλικράτη σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. στον Δήμο Ιάσμου ενώθηκαν 5 Ελληνικές κοινότητες με δύο Τουρκικές, οι οποίες λόγω της πολυγεννετικότητάς τους υπερίσχυσαν και των 5 κοινοτήτων με αποτέλεσμα να βγεί τουρκογενής Δήμαρχος, που δεν παρέστη σε όλη την προηγούμενη περίοδο σε καμιά Εθνική ή Εκκλησιαστική εκδήλωση ούτε καν σε καμιά έπαρση Ελληνικής σημαίας.
 3. Κατάργησαν την σχολή αστυνομικών μεταφέροντάς την σε άλλη πόλη και μετέτρεψε τις εγκαταστάσεις της σε κέντρο λαθρομεταναστών, με διπλή αλλαγή της πληθυσμιακής συνθέσεως.
4. Κατάργησαν αντί να προσθέσουν δύο σχολές του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα την σοβαρή μείωση των Ελλήνων της περιοχής.
Πιστεύω ότι αν δεν λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατεύσουμε την ακριτική και πολύπαθη περιοχή της Ελλάδας και μάλιστα τώρα άμεσα, τότε το μέλλον της περιοχής αυτής δεν διαγράφεται καθόλου ευνοϊκό.
Για το λόγο αυτό εμείς οι τ. Βουλευτές όλων των κομμάτων απαλλαγμένοι από κομματικές διαφορές είναι απαραίτητο  το σχετικό ψήφισμά μας μήπως και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν οι αρμόδιοι την μέχρι τώρα πολιτική τους.