Μία εξήγηση από Γερμανό φιλόσοφο

Η στάση ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη απέναντί μας σε συνδυασμό με τη δυσπιστία που υπάρχει γύρω από τους Έλληνες έχει προβληματίσει κατά καιρούς και τους πιο αυστηρούς κριτές μας.

‘’ Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και φοροφυγάδες΄΄είναι μερικά από τα κοσμητικά σχόλια που ακούγονται και μας διασύρουν  διεθνώς τον τελευταίο καιρό, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τόσο μένος γύρω από ένα Λαό με μία λαμπρή ιστορία και ένα αξιοζήλευτο πολιτισμό, γιατί βρέθηκε με κακούς χειρισμούς των ηγετών του σε μία δύσκολη περίοδο.

Την εξήγηση για τον Ευρωπαϊκό ανθελληνισμό την έχει δώσει ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο <<Η γέννηση της τραγωδίας>>  και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, δίνει μια ξεχωριστή απάντηση για το θέμα αυτό αναφέροντας επί λέξει .

« Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του, ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτόν του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνόταν, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

Έτσι ξανά και ξανά, με κάθε ευκαιρία, μία οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.

Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς του δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.

Έτσι οι άνθρωποι συνεχίζουν να νοιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού που σχεδόν πάντα τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία ξεπερνούν με Αχίλλειο πήδημα >>