Από τα περίεργα του νέου Μνημονίου
                                                                           Άρθρο Αριστείδη Τσιπλάκου
                                                                      
Για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή της χώρας μας συμβαίνει η κυβέρνηση να λαμβάνει τα πιο επώδυνα μέτρα για τον Ελληνικό Λαό και το πολιτικό κόστος των μέτρων αυτών να το αναλαμβάνει η αντιπολίτευση. Υπουργοί της Κυβερνήσεως  δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος, με ορισμένους κορυφαίους υπουργούς να καταψηφίζουν τα μέτρα και με τους υπόλοιπους να δηλώνουν ότι τάχα συμπάσχουν με τον Λαό, δεν συμφωνούν με τα μέτρα , αλλά αναγκάζονται να τα ψηφίσουν για βγούμε από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αποτέλεσμα , οι βουλευτές, ειδικά της επαρχίας που έχουν άμεση επαφή με τον Λαό, όσοι ανήκουν στην αντιπολίτευση να υφίστανται έντονες επιθέσεις για τα μέτρα και οι βουλευτές της συμπολιτεύσεω να επιβραβεύονται για την …υπερήφανη στάση τους που καταψήφισαν τα μέτρα, έκ του ασφαλούς, αφού ήταν σίγουρη η ψήφισή τους.
Το πιο απίθανο, αλλά και αστείο είναι τα γεγονός  ότι εξακολουθεί να συνεδριάζει ειδική επιτροπή της Βουλής για καταλογισμό ευθυνών στην προηγούμενη Κυβέρνηση για το μνημόνιο που είχε επιβάλλει, το οποίο είναι ασυγκρίτως καλύτερο από αυτό που δέχθηκε  η σημερινή Κυβέρνηση.
Το θα ήταν πιο επώδυνο το νέο μνημόνιο  ήταν αναμενόμενο, όταν  μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεως με την Ρωσία για βοήθεια αποστασιοποιούμενοι από την γραμμή της Ευρώπης για την Ουκρανία, να επιστρέψουμε ως ικέτες για συμφωνία με τους δανειστές μας.
Διερωτώμαι τι θα γινόταν, αν οι βουλευτές της  αντιπολιτεύσεως ακολουθούσαν την τακτική του προέδρου των ΑΝΕΛ και  να ήσαν όλοι απόντες από την πρώτη ψηφοφορία και στην επανάληψη να ψήφιζαν μόνο όσοι αρκούσαν για να ψηφισθούν τα μέτρα , καλύπτοντας μόνο τα όχι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα βλέπαμε τότε αν  οι διαφωνούντες βουλευτές, που θέλησαν να φανούν αρεστοί στο Λαό, με απουσία της αντιπολιτεύσεως θα τολμούσαν να καταψηφίσουν τα μέτρα και να προκαλέσουν την πτώση της κυβερνήσεώς τους.
Στην πιο δύσκολη περίοδο που βρίσκεται η χώρα.  κυβερνάται από ένα κόμμα διχοτομημένο με σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα μας.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί, δεδομένου ότι δεν είναι σίγουρο ότι η Βουλή θα μπορέσει λειτουργήσει και να ψηφίζει νομοσχέδια της Κυβερνήσεως η οποία δεν διαθέτει  τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την ψήφισή τους.
Ο Πρωθυπουργός, που πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή αγνόησε τις επικίνδυνες για την χώρα εισηγήσεις στενών του συνεργατών και έπραξε ότι έπρεπε για να σωθεί η χώρα, πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις.
Δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας παράλογης μειοψηφίας του κόμματός του, ούτε να ανέχεται την στάση της περίεργης προέδρου της Βουλής που χρησιμοποιώντας τον θεσμικό της ρόλο, απευθύνει επιστολές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Ευρωπαίους ηγέτες και να υποστηρίζει ότι εκβιάσθηκε η Βουλή για να ψηφίσει τα μέτρα. Η όλη δραστηριότητά της δημιουργεί όχι μόνο μεγάλα προβλήματα στο κόμμα της, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου. Και δεν είναι μόνο η πρόεδρος της βουλής που αμαυρώνει την εικόνα του κόμματος, αλλά άρχισαν να υπάρχουν και τα γνωστά φαινόμενα ηθικής τάξεως’
Πράγματι με τα δεδομένα αυτά οι αποφάσεις του κ. Τσίπρα δεν είναι εύκολες..Η λύση των εκλογών και μάλιστα με λίστα που του επιτρέπει την συνοχή του κόμματός του, δεν ενδείκνυται στις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την σωτηρία της χώρας.
Επίσης οι διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική, όχι μόνο δεν παραιτούνται βάσει του καταστατικού του κόμματος αλλά παρουσιάζονται και ως οι κύριοι εκφραστές του προγράμματος του κόμματος, που κατ ουσία κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι εκείνος δεν εφαρμόζει την πολιτική του κόμματος.
Εύχομαι ο Πρωθυπουργός να έχει την δύναμη και την αποφασιστικότητα να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την άρση των ανωμαλιών αυτών, ώστε να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.
Tsiplakos.a@gmail.com