Δημοσιεύθηκε σκάνδαλο στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ της 25.11.2012 σελ. 20 πο;yστηρίχθηκε σε έρευνα του Αρ. Τσιπλάκου.
Το δημοσίευμα υπάρχει και στην ιστοσελίδα << www.aristidistsiplakos.gr>>
Ενώ πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια σε νοίκια
 για να στεγάζονται υπουργεία και οργανισμοί
70.000 ακίνητα του Δημοσίου τα λυμαίνονται
κομπιναδόροι για ένα κομμάτι ψωμί
Αν αξιοποιηθούν σωστά, λιγότερα θα είναι τα
χαράτσια και οι περικοπές μισθών και συντάξεων.
Κόβουν με το Γο μνημόνιο, που ψηφίσθηκε την προπερασμένη εβδομάδα, ακόμα πιο πολύ συντάξεις , μισθούς , επιδόματα , ακόμα και αναπηρίας, απολύουν, βάζουν χαράτσια για το έλλειμμα, όμως τις αλόγιστες δαπάνες του Κράτους τις αφήνουν στην ίδια ρότα, είτε γιατί δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα.
Κι όμως, δίπλα σε κάθε υπουργείο υπάρχει….παράδεισος από σπατάλες, πού ακαριαία θα μπορούσε το λιγότερο να τις περιορίσει. Πάνω από 70.000 ακίνητα έχει στην ιδιοκτησία του το Δημόσιο (το 2010 είχε δηλώσει ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ότι η αξία τους  ανέρχεται σε 300 δις ευρώ!), πού κάποιοι <<επιτήδειοι>>- υπηρεσιακοί παράγοντες κ.λ.π.  με στημένες διαδικασίες τα έχουν νοικιάσει για ένα κομμάτι ψωμί, προς ίδιον όφελος. Και την ίδια ώρα το Δημόσιο πληρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια, που σίγουρα ξεπερνάνε κάποια δις ευρώ, για τα κτίρια που νοικιάζει για τη στέγαση υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών. Όμως πέρα από τα ακίνητα του Δημοσίου, υπάρχουν  πάρα πολλά, χιλιάδες θα λέγαμε, που ανήκουν σε κληροδοτήματα, τα οποία είναι ανενεργά και την περιουσία τους την εκμεταλλεύονται  οι διοικήσεις τους.
Για όλον αυτόν τον θησαυρό που έχει το Δημόσιο και εισπράττει πενταροδεκάρες, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, ως προς την ρεμούλα που γίνεται, όπως προκύπτει από έρευνα που έχει κάνει ο πρώην υπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ. Αριστείδης Τσιπλάκος   και τα αποτελέσματα τά έχει καταθέσει στην Βουλή, πλήν όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω…. Ψάξαμε λοιπόν το θέμα με τη σκέψη  ότι η αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου μπορεί σίγουρα να προσφέρει χρήματα στον κρατικό κορβανά…που σήμερα παίρνει από την τσέπη του φτωχοσυνταξιούχουκτιρίων, των εργαζομένων των 500 ευρώ και φορολογεί ακόμα και τα παιδιά. Από το 2003 έχει βάλλει το θέμα στην Βουλή. Μιλώντας στην Βουλή στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου 2003, μεταξύ των άλλων είχε τονίσει:
<<Πληρώνουμε ετησίως υπερδιπλάσια χρήματα για ενοικίαση ευτελών κατασκευών και αμφιβόλου αντισεισμικότητας, από το τοκοχρεολύσιο που θα απαιτείται για την ανέγερση ιδιόκτητων  κτιρίων με σωστές προδιαγραφές. Το Δημόσιο κατέχει τεράστιες εκτάσεις αναξιοποίητες που συνεχώς μειώνονται με τη δράση των καταπατητών. Έχουμε την δυνατότητα να χωροθετήσουμε μία τέτοια έκταση  και να αποφασίσει επί τέλους η πολιτεία να δημιουργήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση τη στέγαση των κεντρικών υπουργείων και μάλιστα έξω από το κέντρο της Αθήνας, γεγονός που θα συμβάλλει και στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Και όμως η κυβέρνηση, παρσυρόμενη από τις ιδιοτελείς εισηγήσεις των μανδαρίνων της Δημόσιας διοίκησης που έχουν κάθε συμφέρον να διαιωνίζεται το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, αποφεύγει να κάνει ό,τι  ο απλός πολίτης για να λύσει τις στεγαστικές του ανάγκες και να κάνει τον κόπο να συντάξει μια στοιχειώδη συγκριτική μελέτη, για να αντιληφθεί το μέγεθος της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έτυχε να γνωρίζω από ένα εκμισθωτή. Αγοράζει κτίριο αξίας 1.5 δις δρχ. αφού προηγουμένως εξασφάλισε τη μίσθωσή του στο Δημόσιο αντί 40 εκατομμυρίων δρχ. τον μήνα. Δηλαδή περίπου σε δύο χρόνια περίπου θα έχει εισπράξει τα χρήματά του και από εκεί και πέρα θα έχει ένα τρανταχτό εισόδημα. Ήταν δύσκολο αυτό που έκανε ο ιδιώτης να το έκανε το κράτος;        
Το θέμα στεγάσεως των δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά γιατί αποτελεί αιτία πλουτισμού ορισμένων ιδιοκτητών και όχι μόνο. Εχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία  και υπάρχει κύκλωμα  αθέμιτου πλουτισμού, όπως προκύπτει από συγκεκριμένες καταγγελίες από εκείνους που αποκλείσθηκαν με διάφορα τερτίπια από τους διαγωνισμούς αυτούς.
Αυτά όσον αφορά τις μισθώσεις ακινήτων από ιδιώτες για τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Για να διαπιστώσετε την απαράδεκτο σπατάλη, σας καταθέτω κατάσταση 30 ακινήτων που  νοικιάζει το δημόσιο από ιδιώτες.
Από την κατάσταση αυτή προκύπτει ότι οι μισθώσεις ιδιωτικών κτιρίων στο κέντρο των Αθηνών φθάνουν και μέχρι 15.000δρχ/μ2, όπως π.χ. το δημόσιο πληρώνει για τις υπηρεσίες ενός  υπουργείου κτίριο 1366μ2, μηνιαίως 19.422.750 δρχ. δηλαδή 14219δρχ/μ2.
 Δείτε τώρα κύριοι βουλευτές και την άλλη όψη του νομίσματος, πώς αξιοποιεί το κράτος  τη δική του περιουσία. Τα μισθώματα των ακινήτων του δημοσίου και των κληροδοτημάτων του, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για στέγαση των υπηρεσιών του είναι απαράδεκτα.
Σας καταθέτω κατάσταση επίσης 30  ακινήτων του δημοσίου και των κληροδοτημάτων του πού νοικιάζει σε ιδιώτες τις οποίες πήρα επισήμως από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και εδώ τα πράγματα είναι απαράδεκτα, αλλά από την ανάποδη.
Ενώ, όπως προανέφερα, οι μισθώσεις που κάνει το δημόσιο στο κέντρο φθάνουν μέχρι και 15.000/μ2, τα μισθώματα των κληροδοτημάτων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο για στέγαση υπηρεσιών του είναι ευτελέστατα.
Π.χ. Στην οδό Ακαδημίας αρ81 διαμέρισμα Γου ορόφου 55μ2 ενοικιάσθηκε  81.000 δρχ. δηλαδή 1472δρχ/μ2.
            Στην οδό Καρνεάδου45 στο Κολωνάκι διαμέρισμα 4ου ορόφου εμβαδού 307μ2 ενοικιάσθηκε 667.800δρχ δηλαδή 2175δρχ/μ2
            Στην οδό Ακαδημίας 4 διαμέρισμα 3ου ορόφου εμβαδού 310μ2 ενοικιάσθηκε 740.000δρχ/μ2 ήτοι 2385δρχ/μ2
            Στην οδό Καψάλη 10 στο Κολωνάκι ισόγειο κατάστημα 60μ2 ενοικιάσθηκε 188.000δρχ ήτοι 3130δρχ/μ2. Αν είναι δυνατόν.!!
            Στην οδό Πανεπιστημίου 56 και Μπενάκη από τις ακριβότερες θέσεις γραφεία  5ου ορόφου εμβαδού 44μ2 ενοικιάσθηκε 105.000δρχ δηλαδή μόνο 2386δρχ/μ2
            Στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι 48μ2 ενοικιάσθηκε 100.000 δρχ.  δηλαδή ούτε 2000δρχ/μ2
Δεν έχω το χρόνο να σας στεναχωρήσω συνεχίζοντας τον κατάλογο των παραδοξολογιών, αλλά υπάρχουν γραφεία στο κέντρο εκμισθώνονται αντί του αστείου ποσού των 11.000 έως 25.000 δρχ. Δεν έχει κανένας ευθύνη για αυτά κ. Συνάδελφοι; Αγνοούσαν οι υπεύθυνοι τις τιμές των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας:
Αυτός είναι και ο λόγος που οι διάφοροι Μανδαρίνοι που εκμεταλλεύονται τα ακίνητα του Δημοσίου, αντιδρούν λυσσωδώς για την ορθή αξιοποίησή τους, γιατί θα τεθεί τέρμα στον αδικαιολόγητη διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος.>>
Και τι πρέπει να γίνει
Η ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει ο κ. Τσιπλάκος. το 2010 για την άμβλυνση του οικονομικού προβλήματος της χώρας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι:
1. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που υπερβαίνει τα 70.000 ακίνητα και η οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού  υπερβαίνει τα 300 δις ευρώ. Χρονομίσθωση ή πώληση των εγκαταλειμμένων  ακινήτων και  σωστή αξιοποίηση  των υπολοίπων που    σήμερα τα λυμαίνονται ορισμένοι αρμόδιοι που τα μισθώνουν σε ιδιώτες με ευτελή μισθώματα  με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν σε βάρος του δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω αναφέρει στην προαναφερθείσα συνεδρίαση της Βουλής.
2  Πολεοδόμηση και οικοπεδοποίηση   των μη δασικών εκτάσεων, γύρω από αστικές  και παραθεριστικές  περιοχές.  Η πώληση των οικοπέδων αυτών σε λογικές  τιμές  θα έχει σαν αποτέλεσμα , εκτός από τα σημαντικά έσοδα, την κατάργηση της αυθαίρετης  δόμησης και σημαντική ανάπτυξη λόγω των οικοδομικών εργασιών.
3Να  γίνει   καταγραφή   όλων των καταπατημένων δημοσίων  εκτάσεων  στις οποίες έχουν  κτισθεί πολυτελείς βίλες με την ανοχή των αρμοδίων,  με το αζημίωτο φυσικά και να καταβάλλουν  αμέσως    τουλάχιστον  την αξία του οικοπέδου  που  έχουν  καταπατήσει. Μία  επίσκεψη από τη Βάρκιζα μέχρι  και το  Σούνιο  είναι αρκετή για να αντιληφθεί   κανείς   το μέγεθος  του προβλήματος, που αποτελεί    μικρό  μέρος  του γενικότερου προβλήματος σε όλη την Ελλάδα.
Μόνο από  την υλοποίηση των δύο  πρώτων ενεργειών, μπορούμε να    αμβλύνουμε την οικονομική μας  κρίση, περιορίζοντας   τα πολύ  επώδυνα μέτρα, τα οποία δημιουργούν ύφεση   όπως και κοινωνικές αναταραχές και   μάλιστα   χωρίς τα μέτρα αυτά να λύνουν το πρόβλημα.
Ακολουθεί φωτοτυπία του δημοσιεύματος