Χρειάζεται εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας να διαθέτουν στοιχειώδη λογική και κοινό νου ώστε να επιλύσουν με τον πιο απλό τρόπο τα χρόνια οικονομικά προβλήματα, χωρίς να απαιτούνται τα εξαντλητικά μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση και στην συνεχή οικονομική ύφεση αποκλείοντας κάθε προοπτική να βγούμε από την κρίση.

Τόσο με άρθρα μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, όσο και σε προσωπική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και συντονιστή των οικονομικών υπουργείων, έχω εκθέσει τις απόψεις μου. Όμως, παρά το γεγονός ότι τις βρήκε λογικές, αδυνατεί να τις εφαρμόσει επειδή δεν είναι συμβατές με την ιδεολογία του κόμματός του.

Η εμμονή όλων των κυβερνήσεων να πιστεύουν ότι με την αύξηση των φόρων θα αυξήσουν τα έσοδα, αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη και το μόνο που κατάφεραν, είναι η ύφεση στην οικονομία η εξαθλίωση όχι μόνο των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων αλλά και της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούσαν την ατμομηχανή της οικονομίας μας.

Η τακτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων ενώ άλλες μετέφεραν τις έδρες τους στο εξωτερικό, την μετανάστευση ικανών επιστημόνων και το κατάντημά μας σε επαίτες της Ευρώπης. Ας δούμε λοιπόν πιο είναι το πρόβλημα και ποια είναι η ενδεδειγμένη και απλή λύση. Από τον Κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα διαμορφωθεί σε 174,5 δις ευρώ, ενώ οι προβλεπόμενοι φόροι που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο είναι μόνο 12 δις ευρώ.

Από αυτά, τα 7δις περίπου θα πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια τα φυσικά πρόσωπα που κυρίως είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και τα 5 δις οι υπόλοιποι που τα έσοδά τους αγγίζουν το 70% του ΑΕΠ. Έτσι βλέπουμε ότι το κράτος για φορολογήσιμο εισόδημα 174,5 δις δρχ. εισπράττει 12 δις ευρώ δηλαδή περίπου το 7%, παρά το γεγονός ότι οι φορολογικές κλίμακες φτάνουν και ξεπερνούν με τις προκαταβολές το 50%.

Τούτο οφείλεται στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή γιατί τα υψηλά εισοδήματα έχουν κίνητρο να ρισκάρουν ώστε να αποφύγουν να καταβάλλουν τόσο εξοντωτικούς φόρους. Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή χωρίς μεγάλες κουβέντες και ξόρκια και για να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σταθερό και διαρκές φορολογικό σύστημα με τις κατωτέρω φορολογικές κλίμακες.

Μέχρι 20.000 ευρώ φορολογική κλίμακα 15%, από 20.000 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ 20% και από 50.000 ευρώ και άνω 30% . Παράλληλα , το αδίκημα της φοροδιαφυγής να καταστεί ιδιώνυμο όπως είναι στην Αμερική και όποιος συλληφθεί να φοροδιαφεύγει για οποιοδήποτε ποσό να του επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις με μεγάλα πρόστιμα, αφαίρεση αδείας επαγγέλματος για ορισμένο χρόνο ή ακόμα και οριστική, αλλά και φυλάκιση από 5 έτη αναλόγως του ύψους της φοροδιαφυγής.

Κανένας δεν θα ρισκάρει με τέτοιες ποινές αλλά και με αυτές τις χαμηλότερες υποχρεώσεις, να προβεί στο αδίκημα της φοροδιαφυγής . Αν λοιπόν καταφέρουμε όλοι οι Έλληνες να πληρώνουν από λίγο, τότε, αν υπολογίσουμε τη μέση σταθμισμένη κλίμακα στο 25% , τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 δις περίπου από 12 δις ευρώ.

Με τα χρήματα αυτά θα μπορούμε να εξοφλούμε ανέτως τα τοκοχρεολύσια περίπου 7 δις ευρώ και με τα υπόλοιπα να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις και δημόσιες επενδύσεις ώστε με την αύξηση της κατανάλωσης να αυξηθούν και οι έμμεσοι φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί τότε να καταργηθεί ώστε να δοθούν κίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα.

Η υγεία η παιδεία και η στοχευόμενη κοινωνική πρόνοια θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, με τελικό αποτέλεσμα την υγιή και πραγματική οικονομική ανάπτυξη με συνεχή άνοδο του ΑΕΠ αλλά και του επιπέδου διαβίωσης με μείωση φτώχειας και ανεργίας.

Παράλληλα στο νέο σταθεροποιημένο οικονομικό περιβάλλον, μπορούμε να προσδοκούμε βάσιμα μεγάλες επενδύσεις στην χώρα μας και να πάψουμε επί τέλους να είμαστε οι επαίτες της Ευρώπης ανταλλάσσοντας ακόμα την Εθνική μας κυριαρχία για δύο δις ευρώ.

Όμως η απλή αυτή λύση σκοντάφτει σε αριστερές ιδεολογίες που απαιτούν να πληρώνουν τάχα μόνο οι πλούσιοι, με αποτέλεσμα να εισπράττονται πολύ λιγότερα, αφού αυτοί έχουν και τη δύναμη και το κίνητρο να μην πληρώνουν.