ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΤΣΙΠΛΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΑΣΤΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 10.15π.μ.
ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Μαζί μας ο πρώην υπουργός Αρ. Τσιπλάκος, γνωστός από το σημαντικό του έργο τόσο με την πλήρη και διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που διαχειρίσθηκε, όσο και από την σημαντική του συμβολή στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, όπως Μόρνος, Mετρό, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Εγνατία οδός κ.λ.π.

 

Με την εμπειρία σας θέλουμε να μας πείτε αν πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση με τους 49 υπουργούς μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Εύχομαι να επιτύχουν για το καλό της χώρας. Όμως είναι δύσκολο να μας βγάλουν από το  αδιέξοδο εκείνοι που μας οδήγησαν σε αυτό.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή μας κατάσταση και ειδικότερα με το κούρεμα του χρέους.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Όσον αφορά το κούρεμα νοιώθω ότι έχει πληγεί η Εθνική μας υπερηφάνεια και νοιώθω άσχημα όταν μας κατηγορούν ότι μόνο εμείς είμαστε αναξιόπιστοι και βάλαμε φέσι στους δανειστές μας.  

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Πιστεύετε ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό;

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Αν είχαμε ηγέτες του αναστήματος του Εθνάρχη Καραμανλή, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Αντί να εκλιπαρούμε να μας χαρίσουν ένα μέρος του χρέους, έπρεπε να εξετάσουμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος που οφείλουμε στους δανειστές μας και να αφαιρέσουμε το επαχθές και παράνομο χρέος.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Ποιο είναι το επαχθές και παράνομο χρέος;

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Χρωστάμε 90 δις ευρώ στους Γάλλους για τα 30 Μιράζ που πήραμε. Την ίδια εποχή τα 30 μιράζ οι Ισπανοί τα πήραν 30 δις ευρώ. Τόσα χρωστάμε και εμείς και αφαιρούμε από το χρέος τα 60 δις. Τώρα αν έδωσαν μίζες για να πετύχουν την τιμή αυτή, ας μας πούν πού τα δώσανε, να τους βρούμε να τους τα πάρουμε και να τους τα επιστρέψουμε.

 

Το ίδιο και με τους γερμανούς με τα υποβρύχια που μας τα πούλησαν σε τριπλάσια τιμή από εκείνη που χρέωσαν τους κορεάτες την ίδια εποχή. Επίσης τεράστια ποσά δόθηκαν για προμήθειες από την ΖΗΜΕΝΣ, οι οποίες προμήθειες θα πρέπει να επανεξεταστούν για να εξακριβωθεί η πραγματική μας οφειλή.

 

Άλλωστε υπάρχουν και αποφάσεις Γερμανικών δικαστηρίων που επιβεβαιώνουν τις υπερτιμολογήσεις που πέτυχαν με τις μίζες.

 

Αν γίνουν αυτά δεν χρειάζεται το χρέος μας κανένα κούρεμα γιατί έτσι αφενός θα πετύχουμε  το χρέος μας να γίνει απολύτως βιώσιμο και αφ ετέρου θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και την αξιοπρέπειά μας.

 

Ακόμα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και τα παράνομα πανωτόκια των άπληστων κερδοσκόπων δανειστών μας.

 

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Έστω ότι πετύχαμε σημαντική μείωση του χρέους. Όμως με τα συνεχή ελλείμματα, πως θα το ξεχρεώσουμε;

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Η Ελλάδα Διαθέτει τεράστιες δυνατότητες με τον ορυκτό της πλούτο και την τεράστια ακίνητη περιουσία σε κτίρια και οικόπεδα, η οποία περιουσία παραμένει ανεκμετάλλευτος για άγνωστους λόγους. Σύμφωνα με έρευνες του Γεωλογικού και ορυκτολογικού τμήματος του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε αποθέματα λιγνίτη, βωξίτη, και περλίτη.  Ακόμα διαθέτουμε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εκτίμηση των επιστημόνων, έχει ως εξής.

 

  1. Λιγνίτης 6,7 δις τονοιχ40            =288δις ευρώ
  2. Πετρέλαιο 10δις βαρέλια χ70     =700δις ευρώ
  3. Φυσικό αέριο 3,5 τρισ.μ3χ0.116=408δις ευρώ

 

Μόνο από αυτά, αν παραχωρήσουμε την χρήση για 30 χρόνια, εισπράττουμε αμέσως 420 δις και όχι μόνο ξεχρεώνουμε το χρέος, αλλά βγαίνουμε από την κρίση.

 

 Πέρα από αυτά, πρίν ένα χρόνο είχα δώσει στοιχεία για την αξιοποίηση της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας στον τότε Γ. γραμματέα Γεωργακόπουλο.

 

Μόνο από την οικοπεδοποίηση 200 χιλιάδων στρεμμάτων μη δασικών εκτάσεων και παραχώρηση της χρήσεως για 30 χρόνια  10χιλιάδων από τα 75 χιλιάδες κτίρια που διαθέτουμε και πάλι λύναμε το πρόβλημα.

 

Όμως αυτά για να γίνουν όπως είπα χρειάζονται ηγέτες. Οι  σημερινοί ηγέτες όχι μόνο δεν προχωρούν σε αυτές τις ριζοσπαστικές λύσεις, αλλά αντί να εφαρμόσουν το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 μέχρι τώρα,  να δημεύσουν όσα περιουσιακά τους δεν δικαιολογούνται και να απαιτήσουν από Δεκάδες χιλιάδες  μεγαλόσχημους καταπατητές Δημοσίων κτημάτων  που έκτισαν εκεί πολυτελείς επαύλεις, να  πληρώσουν τουλάχιστον  την αξία της δημοσίας εκτάσεως που καταπάτησαν, Εφάρμοσαν μία ανόητη φορολογική πολιτική με αποτέλεσμα την πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας μας και την οικονομική εξαθλίωση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

 

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Μετά τα οικονομικά θέματα θέλω να έλθουμε σε ένα θέμα τα αναδρομικά των βουλευτών, που απασχολεί τελευταία την κοινή γνώμη και έχει γίνει πρώτο θέμα στα ΜΜΕ.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Δεν με καλέσατε να συζητήσουμε για τα αναδρομικά αλλά για οικονομικά θέματα. Αφού όμως το θέτετε ας πούμε ποια είναι η αλήθεια γύρω από το θέμα αυτό που επιμελώς αποκρύπτουν τα ΜΜΕ και ποιες σκοπιμότητες κρύβονται και γιατί γίνεται τόσος θόρυβος αφού οι πρώην βουλευτές δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ λόγω της κρίσεως και το θέμα έχει λήξει οριστικά. Ας δούμε όμως πως έχουν τα πράγματα για να ενημερωθούν οι πάντες.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Εκφράζετε δικές σας απόψεις ή τις απόψεις της Ενώσεως τ. βουλευτών της οποίας είστε αντιπρόεδρος ;

 

 

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Προφανώς τις δικές μου απόψεις. Η Ένωση τ. Βουλευτών δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο και δεν ασχολείται με συντάξεις και οικονομικά θέματα και επομένως δεν έχει απολύτως καμία ανάμιξη στο θέμα αυτό. Ασχολείται με προβλήματα που έχει η χώρα μας με διακομματικές επιτροπές που μετέχουν πρώην υπουργοί όλων των κομμάτων και ακόμα υπερασπίζεται το κύρος  των τ. βουλευτών. Θα με αφήσετε όμως χωρίς διακοπές να πώ τα πράγματα με το όνομά τους για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τον θόρυβο αυτό.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Πέστε μας λοιπόν πως έχει όλο το θέμα.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

 Υπάρχει βάσει του άρθρου 88 του συντάγματος το Ζ ψήφισμα που αναφέρει ρητά ότι ο ανώτερος μισθός που μπορεί να πάρει κρατικός υπάλληλος είναι ο εκάστοτε μισθός του προέδρου του Αρείου πάγου, ο οποίος πάντα θα είναι όσες και οι αποδοχές των Βουλευτών. Τα τελευταία 20 χρόνια κάθε αύξηση του προέδρου του Αρείου πάγου γινόταν και για τους βουλευτές.

 

Αρχές του  2000 ανοήτως κάποιος υπουργός έδωσε μισθό σε κάποιο κρατικό υπάλληλο προϊστάμενο τηλεπικοινωνιών περίπου 4000 ευρώ, πάνω από τον μισθό του προέδρου του Αρείου πάγου.. Οι δικαστές αντί να κρίνουν αντισυνταγματική αυτή την αύξηση και να μειωθεί ο μισθός του υπαλλήλου αυτού στα νόμιμα όρια, σκόπιμα δεν αντέδρασαν και ζήτησαν και έβγαλαν απόφαση να αυξηθεί ο μισθός του προέδρου του Αρείου πάγου όσο και του κρατικού υπαλλήλου με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο μισθός 7500 δικαστικών με συνολική πρόσθετη δαπάνη μέχρι τώρα πάνω από 10 δις ευρώ, χωρίς όμως να γίνει αναπροσαρμογή και των αποδοχών των βουλευτών εν ενεργεία και πρώην, βάσει του Ζ ψηφίσματος όπως γινόταν κάθε φορά μέχρι τότε.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Εκτοξεύετε σοβαρή κατηγορία κατά των δικαστών.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Είπαμε θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και όλη την αλήθεια, για την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Συνεχίστε.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

 Ήταν  φυσικό οι πρώην βουλευτές 3 ολόκληρα χρόνια πρό της κρίσεως να αντιδράσουν για την κατάφωρο παραβίαση του Ζ ψηφίσματος και για την αυθαίρετη και μονομερή εφαρμογή του συντάγματος και να εγείρουν αγωγές, επαναλαμβάνω τρία χρόνια προ της κρίσεως.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Έχουν εκδικασθεί αυτές οι αγωγές.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Αν και έχουν εκδοθεί δεκάδες τελεσιδίκων αποφάσεων, πλήν ενός, κανένας μέχρι σήμερα διανοήθηκε να πάρει τα χρήματα στην περίοδο αυτή της κρίσεως.

 

Έτσι το θέμα αυτό τουλάχιστον για μένα αλλά και για άλλους συναδέλφους , τουλάχιστον για εκείνους των οποίων η διαδρομή στην πολιτική ήταν άψογος, έχει κλείσει οριστικά και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με προβληματίζει  αν είναι σκόπιμος και εντάσσεται στην εκστρατεία του αντικοινοβουλευτισμού από εκείνους που επιβουλεύονται  το κοινοβουλευτικό μας σύστημα.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ Αυτό όμως δεν το γνωρίζει ο κόσμος γιαυτό σας κατηγορεί.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Κύριε Κοντονή μεταξύ των πρώην που έχουν δικαιωθεί, είναι και πένητες πρώην βουλευτές δηλαδή όσοι απεχώρησαν σε ηλικία κάτω των 55 χρονών, που θα πάρουν την σύνταξη στα 65,  έχουν εγκαταλείψει τις εργασίες τους, δυσκολεύονται να βρούν νέα εργασία και δεν έχουν κανένα εισόδημα και βασίζονται στο ταμείο αλληλεγγύης των συναδέλφων τους. Και όμως δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από όσα νομίμως δικαιούνται και οι οποίοι αντί ευσήμων για την υπεύθυνη στάση τους, διασύρονται.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Σας κατηγορούν ότι κακώς κάνατε τις αγωγές λόγω της κρίσεως.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Η αγωγή των πρώην βουλευτών που έγινε πολύ πρό της κρίσεως για τον αυθαίρετο  και μονομερή εφαρμογή του συντάγματος μόνο για τους δικαστικούς και όχι για τους βουλευτές, ήταν απολύτως νόμιμη και δεν μπορεί να σχολιασθεί ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Εντάξει είναι νόμιμο να ασκήσετε την αγωγή, είναι όμως και ηθικό;

 

TΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Θα υπάρξει ηθικό θέμα όταν ασκήσουν  το νόμιμο δικαίωμά τους οι πρώην βουλευτές. Τότε τα ΜΜΕ θα πρέπει  να ασκήσουν την κριτική τους, να καυτηριάσουν την πράξη τους αυτή.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Σας κατηγορούν ότι δεν παραιτείστε των αγωγών για να τελειώνει οριστικά το θέμα.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

 Τώρα μπαίνουμε στις σκοπιμότητες του θορύβου, ο οποίος στοχεύει στην παραίτηση των πρώην βουλευτών.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα, θέλω να γίνετε πιο σαφής.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Όλος ο θόρυβος έγινε γιατί οι δικαστές πιεζόμενοι από την Κυβέρνηση να βγάλουν για τους βουλευτές αντίθετη  απόφαση ότι οι έβγαλαν για τους εαυτούς τους, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, γιατί ο νόμος και το σύνταγμα λειτουργούν ενιαία για δικαστές και βουλευτές και αν βγάλουν αρνητική απόφαση για τους βουλευτές δημιουργείται τεράστιο ηθικό και νομικό θέμα για τους  δικαστές οι οποίοι εισέπραξαν και εξακολουθούν να εισπράττουν τα όσα διεκδικούν οι βουλευτές. Η μόνη λύση για να αποφύγουν τον σκόπελο αυτό είναι να τρομοκρατηθούν οι τ. βουλευτές να αποσύρουν τις αγωγές,  ώστε να μην αναγκασθούν να εκδώσουν αρνητικές αποφάσεις. Αυτήν την διευκόλυνση δεν πρόκειται να τους την κάνουν γιαυτό εμμένουν να βγούν οι αποφάσεις και μάλιστα επιζητούν να βγούν αρνητικές, ώστε για λόγους ισονομίας να ισχύσει η απόφαση για όλους δικαστές και βουλευτές.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Δεύτερη αιχμή κατά των δικαστών, γιατί;

 

TΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Μα οι δικαστές προκάλεσαν τον θόρυβο, αφού εκείνοι έδωσαν τα ονόματα στα ΜΜΕ και μάλιστα με κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Για τους κακοποιούς, φοροφυγάδες, εγκληματίες ισχύει ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα και κρύβουν τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση και δεν αναφέρουν ονόματα. Για τους πρώην βουλευτές που απέδειξαν εμπράκτως ότι έχουν συναίσθηση της σημερινής πραγματικότητας ο νόμος αυτός παραβιάζεται.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Είναι πράγματι μία εξήγηση αυτή.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ     

 

Και δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν παραιτούνται οι πρώην βουλευτές/ Αν ακολουθήσουν τις προτροπές εκείνων που τους ζητούν να παραιτηθούν, των τότε αγωγών, είναι σαν να παραδέχονται ότι έκαναν τότε κάτι παράνομο το οποίο αποκαλύφθηκε και σπεύδουν να ζητήσουν συγγνώμη και μετανοούν για την πράξη τους αυτή. Ε όχι δεν είναι έτσι.

 

Τέτοιο ευτελισμό δεν τον δικαιούνται οι πρώην βουλευτές, τουλάχιστον αυτοί που είχαν διάφανο, έντιμο πολιτικό βίο και μπήκαν στην πολιτική για να προσφέρουν και όχι για να πλουτίσουν.

 

ΚΟΝΤΟΝΗΣ

 

Κύριε Τσιπλάκο σε λίγο χρόνο βγάλατε πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις και γεγονότα που αγνοεί ο κόσμος. Σας ευχαριστώ για την συνομιλία μας αυτή.

 

ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

 

Και εγώ σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να μπουν μερικά πράγματα στην θέση τους.