ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΛΆΘΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΙΚΩΝ
Αριστείδη Τσιπλάκου
τ. υπουργού
Δημοσιεύθηκε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΟ την 26η Ιουνίου
.
Το βασικό μας λάθος μετά την μεταπολίτευση, ήταν ότι για την ανάπτυξη τα οικονομίας μας περιορισθήκαμε κυρίως σε ορισμένους τομείς ανάπτυξης όπως ο Τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή δηλαδή η γεωργία, ο κλάδος τροφίμων και η οικοδομική δραστηριότητα και αμελήσαμε ή αδιαφορήσαμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς ανάπτυξης περισσότερο παραγωγικές και θα αναφέρω μερικές συγκεκριμένες όπως.
1 Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγάλη ναυτική παράδοση με αξιόλογα ναυπηγεία όπως Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεώριο που είχαν όλες τις προϋποθέσεις να γίνουν πόλος έλξης κυρίως για τους Έλληνες εφοπλιστές που ναυπηγούν τον τεράστιο στόλο τους σε ξένα ναυπηγία. Όμως ο συνδικαλισμός , η μεγάλη αυτή πληγή της χώρας μας που του δώσαμε υπερβολικά προνόμια να πληρώνονται οι εργατοπατέρες όχι για να εργάζονται αλλά να οργανώνουν απεργίες με απαράδεκτα αιτήματα, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και εμείς απλώς βλέπαμε την συνεχή φθίνουσα πορεία χωρίς καμιά επέμβαση.
2. Το ίδιο έγινε και με τις πολεμικές βιομηχανίες. Ήταν ένας από τους τομείς ανάπτυξης αλλά και για την ασφάλεια της χώρας. η ΕΒΟ η Πυρκαλ η Λαρκο. Η αιτία τής απαξίωσή τους, εκτός από τους ασύδοτους συνδικαλιστές με τις συνεχείς απεργίες τους, ήταν και οι διοικήσεις τους που ήταν εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, αφού είχαν τοποθετηθεί ως διοικητές κομματικά στελέχη συνήθως αποτυχημένοι στις εκλογές.
4. Αδιαφορήσαμε για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε νικέλιο, πρώτοι σε λευκόλιθο, πρώτοι σε υδρομαγνησίτη, πρώτοι σε περλίτη (1.600.000 τόνοι), δεύτεροι. παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόνοι), διαθέτουμε ανεξάντλητα αποθέματα βωξίτη ολόκληρα βουνά (2.174.000 τόνοι) πρώτοι και σε χρωμίτη. Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Χαλκιδική και αλλαχού όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν <<θαμμένοι >>περίπου 160 τόνοι χρυσού, η εκμετάλλευση των οποίων καρκινοβατούσε με τις γνωστές αντιδράσεις. Υπάρχουν επίσης 2000 τόνοι αργύρου, σχεδόν 1.500.000 τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου και πάνω από 1.000.000 τόνοι χαλκού η αξία των οποίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ υπολογίζεται σε 2,4 τρις ευρώ. Ακόμα έχουμε νοτίως της Κρήτης στο Ιόνιο, και αλλαχού σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου των οποίων η αξία το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά τουλάχιστον σε 4 τρις ευρώ. Έπρεπε πρίν από 20 χρόνια να είχαμε ακολουθήσει τις εισηγήσεις του τότε υπουργού ενέργειας κ. Μανιάτη για διεθνείς διαγωνισμούς, πρίν την προκλητικότητα του Ερντογάν.
Αλλά και η συμφωνία που υπογράψαμε στην Μόσχα το 1992 για την αποπεράτωση του εργοστασίου Αλουμίνας στην Θίσβη και εκμετάλλευση του βωξίτη ακυρώθηκε από την επόμενη κυβέρνηση και μας έμειναν οι θεμελίωση του εργοστασίου και το λιμάνι που κατασκευάσθηκε για την φόρτιση του Βωξίτου.
5. Η Ελλάδα με την ιστορική της κληρονομία μπορούσε να αποτελέσει εστία έρευνας με την προσέλευση ικανών επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό με ισες αμοιβές με αυτές που παίρνουν στα ξένα εργαστήρια και ακόμα με ικανοποιητική χρηματοδότηση των επιστημονικών εργαστηρίων.
Έγινε μία προσπάθεια για την αξιοποίηση του ΚΕΠΕ αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά δεν συνεχίσθηκε.
6. Τέλος ο μεγάλος ασθενής μέχρι τώρα ήταν η Δημόσια Διοίκηση η οποία, όπως διαπιστώνει η σημερινή κυβέρνηση, δεν δύναται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τούτο γιατί με την πελατειακή νοοτροπία που επικρατούσε στην χώρα μας το Δημόσιο σε μεγάλο βαθμό έχει στελεχωθεί με ημετέρους κάθε κόμματος που ήταν στην εξουσία, με υπαλλήλους χωρίς να εξετάζεται έστω και στοιχειωδώς αν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Ελπίζουμε τώρα με την ολική εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας να μπεί κάποια τάξη, μόνο που χρειάζεται ανανέωση του προσωπικού με γνώσεις πληροφορικής. Ακόμα και σήμερα αιφνιδιάστηκε ο υπουργός εργασίας όταν επισκέφθηκε τον ΕΦΚΑ όπου είδε να συνεχίζεται η στίβα χιλιάδων φακέλων χωρίς καμιά προσπάθεια μηχανογράφησης.
Αλλά κάναμε λάθη ακόμα και στους βασικούς τομείς ανάπτυξης που είχαμε επιλέξει. Στον πρωτογενή τομέα οι τεράστιες επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας κατασπαταλήθηκαν σε πολυτελείς βίλες και αυτοκίνητα, ενώ οι επιδοτήσεις έπρεπε να δίνονται αποδεδειγμένα βάσει τιμολογίων σε αγορά μηχανημάτων και γενικότερα για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Στον τουρισμό επικεντρωθήκαμε στον καλοκαιρινό θαλάσσιο τουρισμό και δεν δώσαμε περισσότερη προσοχή για την ανάπτυξη σε άλλους τομείς χειμερινού , αγροτικού τουρισμού, καθώς σε συνέδρια κ.λ.π. ώστε να μην είναι εποχιακός’ Διαλύσαμε την οικοδομική δραστηριότητα, που ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης με υπέρμετρους φόρους και αντικίνητρα για οικοδόμηση με ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.
Ηταν φυσικό ύστερα από όλα αυτά τα λάθη μας να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα και είναι καιρός όλοι οι πολιτικοί να αναγνωρίσουν τα λάθη μας και να εργασθούν όλοι για να πετύχουμε την σίγουρη ανάπτυξη. Το ευοίωνο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση που βαδίζει στο σωστό δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον